vrijdag 6 maart 2015

Mien laand

Een prozagedicht in de traditie van The Waste Land van T.S. Eliot en The Land van Vita Sackville-West, alleen wel op zijn Gronings, dus een stuk korter.

Vraag de vrouw van de boer waar haar man is en zij zal zeggen: wat gait joe dat aan?

Zeg tegen de vrouw van de boer dat het gewoon een vraag is en zij zal zeggen: woarom mouten ie dat waiten?

Leg de vrouw van de boer uit dat het echt puur uit belangstelling is en zij zal zeggen: wel binnen IE den?

Vertel de vrouw van de boer dat u van elders komt en nog niet zo lang in het dorp woont en het antwoord zal zijn: own.

Vraag de vrouw van de boer of zij hier wel is opgegroeid en zij zal vragen: binnen ie misschain van de pervinzie of zo?

Leg de vrouw van de boer uit dat u toevallig langsliep en op het idee kwam om een praatje te maken omdat u als nieuweling de mensen en de omgeving graag beter wil leren kennen en zij zal zeggen: mout ik joe kinnen din?

Zeg tegen de vrouw van de boer van ‘nee, misschien niet’, maar dat u geen kwade bedoelingen hebt en dat dit dan wellicht een uitstekend moment is om eens kennis te maken, geef haar netjes een hand, zeg uw naam en voornaam en waar u vandaan komt en zij zal opmerken: joe binnen dus nait van hier.

Zeg tegen de vrouw van de boer met iets van een zucht dat u dat inderdaad al zei en dat het toch niet heel gek is dat u een gesprekje aanknoopt, dat u daarom nu hier staat, omdat u gewoon geïnteresseerd bent in het dorp waar u nu woont, niks meer en niks minder, u bedoelt: waar hebben we het over en zij zal zeggen: heb k gain tied veur.

Vraag de vrouw van de boer met een diepere zucht of het dan misschien niet zo goed uitkomt omdat het een drukke tijd is nu, want dat u dat dan best begrijpt, u bent de beroerdste niet, u komt blijkbaar ook zomaar aan wandelen, maar dat het wat u betreft niet valt uit te sluiten dat u op een ander moment een poging zult doen om enkele elementaire beleefdheden uit te wisselen, bij voorkeur op een moment dat het minder druk is en zij zal zeggen: wie hebben t altied drok.

Wijs op het land, de horizon, de lucht en zeg in een laatste poging tegen de vrouw van de boer dat u de rust en de ruimte hoe dan ook mooi vindt hier en zij zal over het land kijken en zeggen: wie kriegen regen.

Vraag de vrouw van de boer in een allerlaatste poging of al dat land van de boer en de vrouw van de boer is en of u dat misschien ook niet mag vragen en zij zal zeggen: doar komt mien man net aan. Dai mit die jachtgeweer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten