donderdag 18 december 2014

Voorbij de Watertoren (40) - Eerste Kerstdag

Eerste Kerstdag, zoals het zou moeten gaan

09.30 uur: Ik ga van bed, nadat ik eerst een uur heb liggen lezen en maak de ontbijttafel klaar. Koffie, gekookt eitje, suikerbrood, jus d’orange.
10.30 uur: Ik nestel me op twee stoelen, mijn vrouw op de bank. We zetten een dvd van Seinfeld op. We zijn nog steeds in pyama. Onze zoons kruipen op de andere bank achter hun iPad. Ze hebben ieder een.
11.30 uur: ,,Is het al borreltijd?’’, vraag ik. ,,Ik dacht dat je het nooit zou vragen’’, zegt zij. Witte wijn voor haar, whisky voor mij. ,,Maken jullie ook hapjes?’’, klinkt het tweestemmig vanachter de iPads.
12.30 uur: Mijn vrouw wil Sissi kijken. Dat vind ik prima. Ik begin aan de dikke stapel kerstnummers van alle tijdschriften; van Elsevier tot Oor.
13.30 uur: ,,Moeten we straks ook even wandelen?’’, vraagt mijn vrouw. ,,Nee’’, zeggen mijn zoons en ik in koor.
14.30 uur: Een half uurtje geleden heb ik de buitenhaard aangedaan. Hunter en Reyer hebben zin in tosti. ,,Moet jij ook?’’, vraag ik. Maar mijn betere helft is in slaap gevallen. Ik nestel me weer op mijn eigen bank en dommel even later ook weg. Onze zoons gamen.
15.30 uur: Ik word wakker en zet het gourmetstel klaar. Zij komt me helpen. We pakken sausjes, vleesschaal, bijgerechten, ontkurken twee flessen wijn, een wit, een rood. De kinderen mogen cola bij het eten.
16.30 uur: ,,Als je niet meer hoeft, hoef je niet meer te eten’’, zegt mijn vrouw tegen de jongste. De oudste is bezig in de keuken kersen warm te maken. Ik pak een doos ijs uit de vriezer en slagroom uit de koelkast.
17.30 uur: We gaan gezamenlijk een film kijken: Back to the Future, deel 1.
18.30 uur: ,,Mogen we gamen?’’, vraagt Hunter. ,,Hé ja pap, toe”, vraagt Reyer. ,,Vraag maar aan mama’’, zeg ik.
19.30 uur: ,,Zal ik de fles even leegschenken?’’, vraag ik. ,,Ja, doe maar. Of wacht, hebben we ook prosecco?’’ Dat hebben we. Ik heb dorst en pak een biertje.
20.30 uur: Reyer wil naar bed, is moe. Hij mag nog even lezen. Lampje aan bij het bed en twee dekens over. Hunter gaat een half uur later ook. We twijfelen over welke film we opzetten: ik wil Back to the Future deel 2 zien, zij denkt aan een ‘thrillertje’: ,,Kijk anders even op de Belg.’’
21.30 uur: Zij is weer in slaap gevallen. Ik lees verder, wacht even op wie het gedaan heeft bij Silent Witness. Dat is ook nu weer iemand waarvan je in het begin al dacht: waarom doet die persoon zo verdacht. Ik heb honger en trek een zak chips open. Ik neem nog een biertje en neem er een jenevertje uit de vriezer bij.
22.30 uur: Mijn vrouw wordt wakker, zegt ‘ik weet niet wat jij doet, maar ik ga naar bed.’’ Ze sloft de kamer uit. Ik wil een muziekdocumentaire zien: ‘Nowhere Boy’, ‘It might get loud’ of iets met Eddie Vedder of Jeffrey Lee Pierce.

23.30 uur: Als ik wakker schrik zie ik een meisje in een roze slipje druk aan het bellen en over haar borsten wrijven alsof ze jeuk heeft. Ik blaas de kaarsen uit, doe de kat in de schuur, zet de gourmetpannetjes in de week en ga naar bed.

Eerste Kerstdag, zoals het echt gaat


09.30 uur: ,,Hallo, daar zijn we al.’’

3 opmerkingen: