woensdag 22 oktober 2014

Voorbij de Watertoren (32) - Mijn vrouw wil ook een courgette worden

Een cougar is een roofdier. Een poema. Maar cougar is ook de benaming van een ‘situatie’. Een situatie ontstaat als mensen dingen doen die ze niet zouden moeten doen en in dit geval zijn dat: een vrouw van boven de veertig en een jongeman van tussen de achttien en 25.

Een middelbare scholier praatte ons onlangs op een feestje bij over zo’n situatie. Mijn vrouw en ik knikten en zeiden van ‘oh’ en ‘ah’ en ‘dat meen je?’

,,Cougar, zei je?’’

,,Ja.’’

,,Is dat iets nieuws?’’

,,Nee hoor. Bestaat al jaren.’’

,,Goh.’’

,,Interessant.’’

Dat laatste zei mijn vrouw. Ik keek haar even aan en ging in gedachten met de cougar aan de haal. Ik visualiseerde de situatie. Stelde me beide partijen voor. Een rijpe dame, nog goed strak in het vel en ‘hot as hell’. De oudere vrouwen uit mijn jeugd kwamen om de hoek kijken: Paloma Picasso, Charlotte Rampling, Adèle Bloemendaal.
De beelden van jongemannen kwamen minder vlot. Wel zag ik mezelf op achttienjarige leeftijd. Hoe ik als achttienjarige had willen zijn. Een hongerige jongen, zich niet bewust van zijn appeal, die uren kon doorgaan omdat hij bijna uit zijn vel knalde van de hormonale spannings. Al schrijvende kwam ik toch op wat van die types: Jack Noseworthy (clip). Jean en Pierre Sarkozy. Zoiets.

Cougar ligt overigens voor de hand. De ideale match, heb ik geleerd, is die tussen een jongen van achttien en een vrouw van 36. Beide zijn dan op hun seksuele hoogtepunt. Of het echt zo is weet ik niet. Het was wat wij elkaar vertelden. Daar bleef het bij, want we waren zo bleu als jonge kaas. We peinsden er niet over op een oudere vrouw af te stappen. Ook niet op een jongere trouwens. We stapten nergens op af. Met het gevolg dat ik pas mijn achttiende voor het eerst zoende.

De jongeman in de situatie cougar heet overigens toy boy. Zoals elke moderne journalist haal ik mijn informatie van Wikipedia en daar worden Madonna en Demi Moore als voorbeelden opgevoerd. Er is een verwijzing naar de film The Graduate, met Dustin Hoffman en Anne Bancroft (foto). In Nederland hebben we het dan over Patricia Paay. Wie anders, zou ik bijna willen zeggen.

Als ik aan Patricia denk, denk ik vooral aan die beroemde Playboy-middenposter (toen ze zelf nog de leeftijd van een toy boy had). La Paay was ook de eerste in Nederland met een ‘Hollywood’. Een Hollywood is dat je je kruis helemaal kaal scheert. Over het waarom zei Paay, in een andere Playboy, of bij Jan Lenferink: ,,Op een racebaan groeit ook geen gras.’’

De cougar was op het feestje allang geen gespreksonderwerp meer tot er een paar jongens binnenkwamen. Een kenden we. Een niet. De vrouwen in de kamer, waaronder die van mij, keken elkaar onmiddellijk aan. In een soort code. Ze klakten met hun tong, werden een tikkeltje luidruchtiger, begonnen wat te draaien en te doen en toen de jongemannen chips en cola grepen en maakten dat ze wegkwamen, zei mijn vrouw tegen mij: ,,Zag er goed uit. Ik wil ook een courgette worden.’’

,,Wat?’’

,,Zo'n courgette. Waar jullie het over hadden.’’

,,Hoezo?’’

,,Nou ja, die jongen. Dat was een lekker ding.’’

,,Pardon?’’

,,Precies zoals ik het zeg. Moet kunnen tegenwoordig.’’

,,Wat?’’

,,Courgette.’’

,,Cougar.’’

,,Whatever.’’

Omdat ik mijn vrouw alles gun en nooit iets zeg, zelfs niet als ze zeer regelmatig naar kapper, schoonheidsspecialist of ‘even naar Hoogezand’ gaat, wilde ik ook nu geen spelbreker zijn. Integendeel. Ik zag mogelijkheden.

,,Nou, van mij mag je, lieverd. Maar even voor de helderheid. Als jij cougar wil worden, mag ik dat ook.’’

,,Hoe bedoel je?’’

,,Zoals ik het zeg. Er zijn denk ik best jongedames, vanaf een jaar achttien, die op ietwat uitgebluste en dikkige mannen vallen. Iemand met een grijzende baard, die eruitziet alsof ie net uit zijn bed is gerold, maar nog met een zekere uitstraling. In plaats van een puisterige branieschopper, zo’n strak opgewonden wekkertje dat ineens afgaat, een belezen mens, sad en wise, bij wie ze zichzelf kunnen zijn. Bij wie ze echt vrouw kunnen zijn. Jan Mulder wordt ook nog steeds sexy gevonden. Sommige jonge vrouwen vinden dat héél interessant.’’

,,Komt niks van in.’’

,,Jij mag toch ook?’’

,,Da’s anders.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten